Критерий уседналост влиза в сила за столичните детски градини. При следващите класирания децата, които живеят по-близо и от по-дълго време до желаната детската градина ще имат предимство пред останалите. Обсъжда се срокът да бъде увеличен от 2 на 3 години.

Според Калоян Паргов от БСП и Диян Стаматов от ГЕРБ това е важно, за да няма несправедливост при разпределението на децата.

Всяка година се променят критериите, за да се вземат предвид исканията на отделните групи, в които е натрупано напрежение, заяви Паргов.

„Средносрочни мерки са да разкрием филиали в общински сгради, където се помещават други институции, които ние сме поставили – или са на общината, или на държавата, за да може тези филиали да увеличат бройките за прием на децата, поясни още той.  

Диян Стаматов пък обясни, че трябва да се влиза в детските градини и ясли не по адреса на родителите, а само с този на детето, за да е напълно честно, а най- големият проблем, по думите му е, строежът на нови детски градини.

За родителите като Пламена, които са от София и не са променяли адресната си регистрация през изминалите години, новият подход дава предимство. Но за всички млади семейства, които са купували жилище или живеят на квартира, ще бъде трудно да класират децата си.

„Критерият е много спорен и той не решава никакъв въпрос, той просто замазва положението и то по още по-циничен начин. Тъй като в момента премина голямото класиране, който където успял да се класира се класирал -  от септември има не повече от 5 до 10 места в район и така проблемът се отлага за следващото голямо класиране“, обясни Пламена Николова.

На критерият уседналост ще трябва да отговарят и децата в яслените групи в детските градини, които са под 3 -годишна възраст. Така на практика родителите не е имало как да планират нуждата от градина, защото детето не е било родено.

„Не е ли парадоксално да живееш на оградата на детското заведение и хора от другия край на София да получат мястото на вашето дете“, каза Тодор Чобанов - зам. - кмет на Столичната община

„Отново играем една лотария, която е абсурдна и не решава по същество проблема“, смята Пламена.

„Няма сценарий, в който всички да са щастливи, винаги ще има и двете гледни точки. Въпросът е какво е по-значимо от гледна точка на обществения интерес. А общественият интерес е децата да не пътуват сутрин и да посещават най-близкото заведения“, коментира още Чобанов.

Според част от директорите на градини новият модел ще се посрещне със смесени чувства, но ще реши и дългогодишни проблеми.

„Неколкократно се е случвало хора, които живеят в съседния блок изпадат буквално в невъзможност децата им да бъдат приети, където и да е, особено в отсрещната градина“, заяви Иванка Харбалиева - 99 ЦДГ "Брезичка".

Очаква се до края на месец август да стане ясно дали критерият за уседналост ще бъде увеличен на 3 години - както предлагат от общината.

И още един важен детайл. Новият критерий за уседналост няма да важи за самостоятелните детски ясли, а само за детските градини с яслени групи.