Първи случай на COVID-19 е регистриран в Русе, съобщи генерал-майор Венцислав Мутафчийски на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб. Става въпрос за мъж, работил в австрийски курорт.

33 положителни проби има за последното денонощие, 412 са общо заразените у нас. 21 са случаите в София, трима са новите заразени във Варна, по 2 са в Добрич, Пловдив и Бургас, по 1 в Кърджали, Перник, Сливен, Хасково, Стара Загора. Пациентите в Добрич са от едно семейство – мъж на 50 години и дъщеря му на 26 години.

146 души с COVID-19 са в болница, а от тях 14 са в интензивно отделение. „Сега имаме един от Кюстендил, който го проучваме в момента, но е интубиран“, разкри Мутафчийски.

Излекуваните са 20, от които 14 мъже и 6 жени. Сред тях са и 75-годишна жена и 80-годишен мъж.  

Депутатът Хасан Адемов, който е дал положителна проба за коронавирус, е приет в болница, но ген. Мутафчийски отказа да разкрие подробности за състоянието му. 

Що се отнася до поставянето на парламента под карантина, председателят на Националния оперативен щаб заяви, че ако тестовете на останалите депутати са с отрицателни резултати от тестовете за COVID-19, няма мотив за това. Такова тестуване е било проведено и на всички в социален дом, където е бил установен мъж с коронавирус, така че не можем да кажем, че депутатите са привилегировани, каза Мутафчийски. 

Има процедура в такива случаи - прави се дезинфекция на сградата, каза Мутафчийски, който отбеляза, че скоро няма да има сграда, в която да не е имало болен. Сградата на парламента се дезинфекцира всеки ден, допълни той и отбеляза, че „доколкото ми е известно, Народното събрание не работи от миналия петък, така че не става въпрос Адемов да е бил току-що на работа там, така че няма риск за никого“.

Председателят на Националния оперативен щаб отново коментира въпросът за бързите тестове, като отбеляза, че редица държави, сред които Полша, Испания и Чехия, са върнали такива комплекти за тестване на Китай заради тяхната неточност. Германия извършва масово тестване, но по PCR методика, отбеляза Мутафчийски.

Капацитетът на здравната система у нас е 1300 PCR теста на ден, но досега не са правени повече от 400 проби, разкри председателят на Националния оперативен щаб.

В момента водещи германски компании разработват апарат за по-бързо тестване, но капацитетът му е 16 теста на ден, което е много малко, каза шефът на ВМА.

До края на деня ще бъдат готови резултатите на тестваните от Банско след края на карантината. „Лекарите в града отричаха да имат пациенти с такива заболявания и симптоми, но ние установихме по друг начин“, заяви Мутафчийски.

Шефът на ВМА коментира и появилите се статии за благотворителния ефект на ваксината срещу туберкулоза върху болните от коронавирус, отбелязвайки, че у нас тя е задължителна в имунизационния ни календар. Експерименти с тази ваксина в момента се правят в Австралия, но „следете Германия, където в ГДР също беше задължителна, и наблюдавайте резултатите", каза Мутафчийски, който силно се надява, че този препарат наистина има ефект срещу новия вирус.

Последното проучване в Китай показва, че носенето на маски имат значение за предотвратяване на разпространението на заразата, заяви шефът на ВМА, който допълни, че личното му мнение по въпроса си личи от факта, че самият той носи маска. Това обаче не отменя мярката за социално дистанциране и спазване на отстояние от 2 метра спрямо другите. „Не мога да коментирам въпроса за снабдяването с маски на социално слабите, който възникна“, заяви Мутафчийски.

Председателят на Националния оперативен щаб се изказа положително за допълнителните мерки взети в Стара Загора, където бе въведен вечерен час. „Не бива да се надценява ролята на НОЩ", заяви Мутафчийски и допълни, че много неща зависят от местните структури на властта.

800 военнослужещи са били тествани за коронавирус, като резултатите им са отрицателни, каза шефът на ВМА, който отбеляза, че какъв ще е процентът на медиците тествани за статистическото проучване на разпространението на заразата, ще каже здравният министър Кирил Ананиев.

Все още не се знае точно как се отразява топлото време на новия вирус, каза Мутафчийски, предвид че се разпространява в топли региони като Флорида, но е установено, че при горещо и сухо време не оцелява извън приемник върху повърхности и предмети.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 585 25 147 1 322
Света 6 574 585 11 890 388 047 3 171 177
Заразени* Нови Починали
България 2 585 25 147
Света 6 574 585 11 890 388 047
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer