Към момента български граждани не са се обръщали с молба за помощ към консулството ни в Ню Йорк вследствие на мащабните протести в САЩ, заяви генералният ни консул в Ню Йорк Мая Христова.

За „Тази сутрин“ тя обясни, че обстановката в цялата страна е напрегната и не се наблюдава овладяване на протестите и безредиците.

Според нея въпреки въведения полицейски час в редица градове хората продължават да се събират и след това. В Ню Йорк определеният час е от 20:00 ч. до 05:00 ч. Той ще остане до неделя.

„Когато се стигне до подобни събития, Съединените щати биват разтърсени. Всеки има право на протест. Наред с мирните протести, групи хора и движения използват ситуацията за деструктивни действия, които водят до насилие и ескалация на напрежението“, коментира Христова.

По думите ѝ за последното денонощие само в Ню Йорк са арестувани над 700 души. Тя подчерта обаче, че задържаните са най-вече заради прояви на вандализъм, неспазване на часа и застрашаване на безопасността и живота на гражданите.

Тя изтъкна, че действията не са насочени към мирно протестиращите.

„В Ню Йорк е посегнато на емблематични за града места. Обрани са магазини и малки заведения за хранене, като са частично опожарени и сгради.

А видео с кореспондент на bTV от епицентъра на протестите в Съединените щати - Минеаполис, стана хит в социалните мрежи в целия свят. В „Туитър“ то е гледано 5 милионa пъти. В клипчето участници от протеста се доближават до колегата ни Симеон Гаспаров и след като разбират, че той е от България, следва позитивна реакция.

Авторът на видеото Ханад Хашим, който е музикант от Сомалия, заяви, че  иска хората като него да бъдат възприемани нормално, а не да изглеждат като животни.

Той коментира ситуацията на фона на протестите след убийството на невъоръжен чернокож от полицай в Минеаполис, които прераснаха в безредици по улиците на почти цялата страна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!