Видео с кореспондент на bTV от епицентъра на протестите в Съединените щати - Минеаполис, стана хит в социалните мрежи в целия свят. Според Симеон Гаспаров то е толкова популярно, защото хората са разбрали, че белият човек не е само англосаксонската култура.

В “Туитър” то е гледано 5 милионa пъти. В клипчето участници от протеста се доближават до колегата ни Симеон Гаспаров и след като разбират, че той е от България, следва позитивна реакция.

“Това видео стана популярно и в един сайт, насочен към тъмнокожа аудитория. Те не знаят много за България, за Източна Европа. Това стана хит, защото белият човек не е само англосаксонската култура. Има и други народи, които също им съчувстват и искат да заживеем в по-нормален, по-добър свят“, каза кореспондентът  на bTV в САЩ Симеон Гаспаров.

Авторът на видеото Ханад Хашим, който е музикант от Сомалия, заяви, че  иска хората като него да бъдат възприемани нормално, а не да изглеждат като животни. Той коментира ситуацията на фона на протестите след убийството на невъоръжен чернокож от полицай в Минеаполис, които прераснаха в безредици по улиците на почти цялата страна.

“Аз ги попитах накрая - не ви ли е страх, могат да ви убият. Те казаха: И да ни убият, какво, какъв живот е това. Ние забравяме, че имаме пет пръста на ръката и нито един от тях не е еднакъв с другия. Така е и за хората - един е бял, друг е черен”, обясни Гаспаров.

„Мисля, че това е единственият начин, по който може да отправим послание. Не вярвам да се стигне до гражданска война. Но наистина се нуждаем да преминем на следващото ниво над ниската класа“, смята Ханад Хашим - автор на видеото.

Симеон Гаспаров в момента е в Чикаго в очакване да бъде тестван превантивно за COVID-19 след отразяването на масовите протести. А Ханад Хашим се готви за поредния протест тази вечер.