Десeтки полицаи са ранени при протестите в Съединените щати през последната седмица. Сред тях е и една българка, която работи в полицейското управление в Сан Хосе, Калифорния.

От две години Петя Балабурова е полицай в южното предградие на Сан Франциско. Миналият петък и тя, като хиляди други полицаи, отива да охранява протестите.

„Хората мятаха бутилки, камъни, каквото намериха и една бутилка ме удари в левия крак. Не ме поряза, но се получи лек, подкожен кръвоизлив“, разказа тя.

Петя се разминава леко, но един от колегите ѝ е в безсъзнание.

Снимка: btvnovinite.bg

„На втория ден ми беше малко по-притеснено, защото виждаш хората колко са ядосани и колко ги е страх и виждаш какво се случва в другите части на страната. По никакъв начин не мога да се съглася с тази постъпка като полицай. Аз съм се заклела да помагам на хората“, сподели тя.

Раната ѝ може и да е лека, но показва риска, на който хиляди полицаи се подлагат всеки ден по време на протестите. По думите ѝ униформените излизат с мисълта, че може и да не се приберат или пък да се приберат с тежки поражения. Според нея това е по-лошо за близките на един човек, отколкото за самия него.

В София Петя тренира 8 години спортна стрелба и завършва Националната спортна акамедия. Затова казва, че да стане полицай е нещо естествено.

В същото време Националната гвардия на Съединените щати отчита намаляване на насилието при протестите в страната. Въпреки това обстановката остава напрегната, след като президентът Доналд Тръмп заплаши да изкара армията, ако вандалските актове не бъдат овладени.

На много места вечерният час не се спазва, а протестите бързо прерастват в сблъсъци с полицията. Съобщава се за много ранени и пострадали от демонстрантите и от органите на реда.

Протестиращите искат справедливост за смъртта на чернокожия Джордж Флойд. Съдебномедицинската експертиза заключи, че той е бил убит от полицията по време на арест.