Издръжката на живот у нас расте. Това показват последните данни на КНСБ. Според профсъюзите 2448 лева са необходимите средства за издръжката на живот за семейство с двама възрастни и две деца. 

За година парите, с които трябва да разполага домакинството, са се увеличи с 87 лева. Чистата заплата за един възрастен не трябва да бъде под 1224 лева.

Миналата седмица в студиото на „Тази сутрин” социалният министър Бисер Петков заяви, че работещите бедни в България са близо 800 000 души.

„Това е една доста надценена идея за работещите бедни според общоприетата статистика, ако оставим всичко друго настрана”, смята обаче Адриан Николов от Института за пазарна икономика, според когото единствената валидна методика в тези изследвания за линията на бедност е тази на Евростат.

Снимка: btvnovinite.bg

Според изчисленията на Николов реалният брой на работещите бедни в България е 10% от всички заети или около 307 000 души.

„Ако някой твърди, че работещият беден трябва да получава доход малко под или около прага на бедност, това е цинизъм”, контрира профсъюзният икономически експерт Мика Зайкова, която е категорична, че в своите изследвания Институтът към КНСБ използва именно методиката на Евростат.

Проблем е обаче, че КНСБ не публикува никъде своята методика, смята Николов и отбелязва, че в изследването няма дефлатори или какви са ценовите разлики между София и провинцията.

В България има две линии на бедност – едната е тази на НСИ, а другата е амдинистративно определена и основанията за нея са черна кутия, категоричен е Николов.

„Методиката за определяне на бедност не е една”, отбеляза Зайкова, която заяви, че линията за бедност е основа за социалните трансфери, но те не трябва да бъдат включвани в нейното изчисление.

Опасно е, че прагът на бедност е основа за определяне на социалния трансфер за хора с увреждания, смята Зайкова.

Необходима е нова методика за изчисление на прага на бедност, категоричен е пък Николов.