Издръжката на живот у нас расте. Това показват последните данни на КНСБ.  Според профсъюзите 2448 лева е издръжката на живот за семейство с двама възрастни и две деца. 

За година парите, с които трябва да разполага домакинството, са се увеличили с 87 лева. Чистата заплата за един възрастен не трябва да бъде под 1224 лева. Реално обаче тя е по-малко, според данните на синдикатите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Работещите бедни са 600 – 800 хиляди”, заяви социалният министър Бисер Петков в студиото на „Тази сутрин”. Това са хората, които получават доходи от труд, но те не им стигат, за да покрият издръжката си на живот.

„Искам да посоча, че и доходите нарастват. 1208 лева е средната заплата според НСИ в първото тримесечие”, каза министър Петков, който отбеляза, че един от лостовете за влияние на правителството върху доходите е размерът на минималната работна заплата, а тя е скочила от 510 на 560 лева.

Снимка: btvnovinite.bg

Не е било постигнато споразумение как да се изчислява минималното работно възнаграждение между социалните партньори, но в управленската програма са посочени нейни нива на нарастване и те се спазват, категоричен е Петков.

„България е рекордьор по нарастване на заплатите”, заяви Бисер Петков, но призна, че възнагражденията у нас са далеч от тези в останалите страни в ЕС.

Снимка: btvnovinite.bg

Друг начин за влияние върху живота на хората, живеещи в бедност, е чрез „социалните трансфери” като целевите помощи за отопление.

Социалният министър успокои, че в размера на новите помощи е отчетено повишението на цената на тока, както и индексацията на пенсиите, така че средствата да бъдат адекватни и да няма изключени.