През май Агенцията по заетостта отчете най-ниското ниво на безработица – 5,5%, откакто агенцията съществува. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин” социалният министър Бисер Петков.

По думите му основният проблем в момента на пазара на труда е недостигът на кадри. Вносът на работници от трети страни е над 8600 от началото на годината, които са наети най-вече в туризма, отчете министърът.

Феноменът „работещи бедни” се преодолява с увеличаване на минималната заплата, която от началото на годината е 560 лв., а догодина ще бъде увеличена на 610 лв., уточни министърът.

Той коментира и увеличаването на пенсиите от 1 юли тази година. Напомни, че таванът на парите за най-възрастните става 1200 лв., което означава, че 43 хил. пенсионери ще получават вече пълния размер на отпусната им пенсия. Ощетените от тавана ще са 26 хил.

От 1 юли всички пенсии, отпуснати до край на миналата година, ще бъдат актуализирани с 5,7%. По-висок ще е и размерът на социалната пенсия за старост – 132,74 лв.

Новите пенсионери пък могат да избират по коя формула да се пенсионират – специален калкулатор пресмята парите и по двете формули и се отпуска по-благоприятната. Този избор ще бъде възможен до 2022 г., уточни социалният министър.

Предвидено е също за следващия отоплителен сезон целевата помощ за най-бедните да обхване повече домакинства – 255 хил. при 210 хил. за предходния сезон. Ще се поемат вече и повече киловатчаса енергия на месец, заяви Бисер Петков.