Една пета от българите или приблизително 1 милион и половина наши сънародници, са живели в материални лишения през 2018 г., показват данните на Евростат за стандарта на живот в евросъюза.

За нормален живот у нас са нужни 2 хиляди 442 лева на месец на четиричленно семейство, показват пък данните на КНСБ за първото тримесечие на 2019 г., т.е. издръжката на живот на един човек е  около 610 лева.

Анализът показва, че издръжката на живот расте, но растат и доходите. Ножицата между двете  намалява - 70 на сто от семействата обаче продължават да оцеляват с доходи под нужните за нормален живот.

Средният показател за гражданите в общността е 3 пъти по-нисък от този у нас. Все пак страната ни е номер 1 сред 28-те членки, като е регистрирала най-голям процент намаление на жители, които са живели в материални лишения – от 30% през 2017 г. до 21% през миналата година.

Според данните най-тежко е положението при възрастните над 65 години, както и при децата до 16-годишна възраст.

В цяла Европа България е страната с най-висок дял на бедни жители, следвана от Румъния и Гърция, а в най-малко лишения живеят в Швеция и Люксембург.