Медиците от общинската болница във Велинград подадоха колективна оставка. Недоволството им е заради разнопосочните заповеди и правила при работа с пациенти с COVID-19. 

Болницата не разполага с условия за лечение на пациенти с коронавирус, отбелязват лекарите, които излязоха да заявят притесненията си. Въпреки това са приели в отделението седем болни, още петима съмнителни са в изолатор.

„Едно инфекциозно отделение, в което искат да превърнат вътрешно отделение, ще води до заразяване на цялото гражданство, ще пламне целият град, който е и курортен център“, смята неврологът д-р Наско Ванков. 

Медиците казват, че нямат инфекциозно и не разполагат и с достатъчно специалисти. 

 „Когато преценим, че пациентът е с дихателна недостатъчност, търсим съдействието на по-големи болници“, обясни д-р Вакльова – началник на Вътрешното отделение.

„Разочаровани сме от начина, по който получаваме разнопосочни указания и заповеди за лечението на пациенти с COVID-19“, отбеляза Д-р Ванков от неврологичното отделение. 

„Ние не сме хора, които се страхуват, избрали сме тази професия и разбираме рисковете за себе си и за семействата си, но в нашата болница нямаме условия за лечение на това заболяване“, каза още д-р Ванков. 

Според него болницата, която е малка и построена през 1953 г., не отговаря на санитарно – хигиенните условия за бъде лекувани пациенти с коронавирус. 

Входът за болницата е само един, така че се създава предпоставка за смесване на потоци и разпространение на заразата. 

Кметът на Велинград признава, че ситуацията е притеснителна. 

От здравната инспекция в Пазарджик заявиха, че болницата сама е поискала да лекува  болни с COVID-19 и становището на лекарите сега ги учудва. 

Лекарите продължават грижата за пациентите, но настояват за среща със здравното министерство.