„Халюцинирам“ – това е думата на годината за 2023 г. според речника на Кеймбридж. След обявяването ѝ обаче за експертите по изкуствен интелект едва ли има изненада.

Екипът от лингвисти избира глагола „халюцинирам“ за своя дума на годината за 2023 г., защото смята, че новото значение, което тази добре позната дума придобива през последната година обяснява много ясно защо хората говорят за изкуствен интелект.

Според изявлението на специалистите новото значение на този глагол, което в контекста на технологиите, които стоят зад изкуствения интелект, вече може да се използва и в смисъла на „произвеждане на невярна информация“.

Думата „халюцинирам“ е спечелила в оспорвана битка с други думи, които тази година са придобили допълнително значение с течение на развитието на изкуствения интелект.

Инструментите за изкуствен интелект, особено тези, които използват големи езикови модели, са доказали, че могат да генерират правдоподобна проза, например, но често го правят, използвайки неверни, подвеждащи или измислени „факти“, като факти спокойно може да бъдат поставени в кавички, защото те „халюцинират“ уверено и понякога твърде правдоподобно.

Уендалин Никълс, мениджър по издателската дейност на Речника на Кеймбридж, подчерта при обявяването на думата, че  фактът, че изкуствените интелекти могат да „халюцинират“, ни напомня, че при използването на тези инструменти хората все още трябва да използват уменията си за критично мислене.