Кметът на Перник Станислав Владимиров отправи остра критика към Министерството на регионалното развитие и благоустройството заради водната криза в града. В „Тази сутрин” той обвини ведомството в бездействие и липса на реални предложения за разрешаване на казуса.

Той обясни, че вчера след работна среща с регионалния министър Петя Аврамова е станало ясно, че градът трябва да премине на по-строг воден режим.

В миньорския град ще има вода по шест часа на ден (от 16 ч. до 22 ч.), а не както до сега - по 10. В областните села водоснабдяване ще има през ден.

Кметът обясни, че до срещата се е стигнало, след като отправил публично критики, че работната група не заседава, въпреки заповедта на премиера Бойко Борисов от преди близо месец.

„За един месец не се изпълнява нищо от това, което МРРБ пое като ангажименти – не бяха направени аварийни групи, които да спрат безбройните течове; няма нови водохващания, нови водоизточници и варианти за допълнителна вода към яз. „Студена”, посочи Владимиров.

По думите му единственото предложение за справяне с водната криза в града от страна на МРРБ е било по-строгият режим. Според Владимиров така вода няма да се спести. „Това бездействие става хронично за МРРБ. Още септември месец от трибуната на парламента попитах: „Как се управлява ВиК-дружествто в Перник и яз „Студена”. Тогава отговор не получих. Ние сме на скрит воден режим близо година заради лошо управление”, коментира кметът.

Станислав Владимиров коментира, че се надява прокуратурата да открие кой е отговорен за ситуацията. Той обясни, че вчера му е съобщено, че в яз. „Студена” има малко над 4,3 млн. кубика вода, но не е получил отговор кога ще бъде достигнат мъртвият обем на водоизточника (негодната за питейни и битови нужди вода).

„Единствената воля за решаване на проблема е от страна на премиера и при никой друг надолу по веригата”, посочи кметът и заяви, че по данни на регионалната екоинспекция за момента водата е годна за пиене. По негово мнение обаче, тя е мътна заради ниските нива на водоизточника.

Той сподели, че водоснабдяване от яз. „Искър” може да реши проблема за перничани в дългосрочен план. „Обемът му е 25 пъти по-голям от „Студена” – капка в морето ще бъде присъединяване на град с мащабите на Перник. Всичко е възможно, когато има воля от страна на държавата и институциите”, предложи кметът.