„Кога ще може да започне масовата ваксинация на населението в България зависи изцяло от това кога ваксините ще получат разрешение за употреба и кога компаниите ще започнат доставките“. Това обяви на брифинг на летището в София директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Той посрещна поредната пратка от ваксини на „Пфайзер“ и „Бионтех“ – 14 040 дози, с които се компенсира се компенсира част от забавянето от предишната доставка.

"Очакваме след средата на март да имаме значително повече количества от това, което получаваме в момента", уточни Кирилов.

„Днес получихме 14 040 дози, като компенсирахме тези, които не пристигнаха миналата седмица. Очаква се в следващия месец допълнително около 2300 компенсация. През месец февруари ще имаме доставка на 83 000, а през месец март - 104 000. За март все още не са окончателни, очаква се да са повече. Очакваме и 3600 дози на „Модерна“ да пристигнат в България“, отчете той.

Богдан Кирилов напомни, че в края на седмицата се очаква Европейската агенция по лекарствата да одобри препарата на „АстраЗенека“ и февруари да получим първата доставка от него.

По думите му се очаква да бъдат одобрени още две ваксини, подобни на тази на „АстраЗенека“.

Една от тях е аденовирусната на компанията „Янсен“ – „Джонсън и Джонсън“.

Ако пет ваксини получат одобрение, 2,5 млн. души у нас може да бъдат имунизирани до средата на години, обяви директорът на Агенцията по лекарствата.

Стана ясно още, че са стартитрли първоначсалните преговори между производителя на руската ваксина и Европейската агенция по лекарствата.

И докато на този етап се смята, че ваксините са ефективни срещу анлийския вариант на коронавируса, екпсерти са разтревожени дали препаратите ще действат и при другите две мутации – южноафриканската и бразилската.

На този етап няма данни, че наличните ваксини може да са неефективни срещу тези варианти на коронавируса, смятат здравните власти.