Почти 18 години след големия пожар, изпепелил част от Студентския дом в центъра на София, младежи започват кампания за възстановяването му. 

Снимка: Ладислав Цветков

Историята на емблематичното място за таланти разказа репортерът и водещ на bTV Новините Денислав Борисов като част от кампанията му за възстановяване на  рушащите се паметници на културата в България.

bTV Media Group ще дари приходите си от есемес гласуването по време на живите концерти на „Гласът на България“ в подкрепа на кампанията за възстановяването на Студентския дом.

Снимка: Ладислав Цветков

„До темата за Студентския дом стигнах чрез приятели и студенти, които се свързаха с мен и поискаха помощ. Направихме репортажа през октомври, а сега мястото изглежда по много различен начин”, обясни Денислав Борисов в предаването „Тази сутрин”.

„За възстановяването на Студентския дом се включиха много хора. Направихме две кампании, в тази за почистването се включиха над 100 човека. За 18 години мястото беше превърнато в сметище. Възстановиха се част от пространствата и в момента кипи културен живот всеки ден”, сподели и Яна Вангелова, председател на Студентските съвети.

Снимка: Ладислав Цветков

Информационната кампания на Денислав Борисов има за цел да насочи вниманието към рушащите се паметници на културата у нас. Тя е естествено продължение на серия от материали за рушащи се сгради на водещия и репортер на bTV Новините, който не само дава гласност на проблема, но и засилва обществения интерес и „натиска“ върху отговорниците за поддържането и възстановяването им.