17 години след големия пожар, изпепелил част от Студентския дом в центъра на София, младежи започват кампания за възстановяването му. 

Мястото има богата история. Земята е дарена през 1933 г. от цар Борис III на студентите. Те от своя страна с доброволчески труд и дарения го превръщат в място за изкуство, за музика и театрални постановки.

От залата са тръгнали много известни личности – например ФСБ правят първия си концерт в нея.

Снимка: btvnovinite.bg

Магдалена Манолова помни помещенията, пълни с живот – в тях се е играл театър, правели са се изложби, конференции. Там изнасял концертите си академичният хор на студентите, основан от баща ѝ. 

Студенти по архитектура са разработили проект за възстановяването на мястото. Той ще запази стила и орнаментиката, но и ще внесе съвременно удобство. Нужни са около 2 милиона лева.

След пожара всичко е изоставено. Като начало студентите искат да изчистят помещенията и призовават да се включим с доброволен труд. 

„Символиката е, че преди 85 години този дом е изграден с доброволния труд на студенти. Сигурна съм, че ако сега се включват повече хора, можем да възстановим пространствата”, категорична е Яна Вангелова от Националното представителство на Студентските съвети. 

„Много е необходимо да оживее и да влезе в крак с нашето време, защото трябва да помним, но и да имаме мисъл за бъдещето”, подчерта Манолова.

Кампанията започва тази събота. След почистването в събота студентите се надяват да могат да използват помещенията още на 27 октомври, когато организират артфестивал.