В предаването „Тази сутрин“ Деян Николов, кандидат на „Възраждане“ за кмет на София, отново призова софиянци да гласуват с хартиени бюлетини заради опасността от фалшификация на вота чрез машините.

Съмнение у „Възраждане“ предизвикало първото събитие, на което от Централната избирателна комисия (ЦИК) са представили изходния код за машините. Партията била уведомена 30 минути преди самото събитие и техните експерти нямали време да реагират.   

„Оказва се, че в момента има три партии, които имат ключа, с който могат да се правят промени по софтуера и ние не сме една от тях. Предполагам, че нито една от другите опозиционни партии няма достъп“, заяви Николов.

Той уточни, че днес има нова среща с ЦИК, свързана с този въпрос. Призна също, че на предишната не са отишли заради кратките срокове за подготовка.

„В момента има един лаптоп, на който е този ключ, съхранява се в ЦИК и три от партиите имат пароли, с които може да се отключи този лаптоп. Предполагам, че предварително може да се инсталира зловреден софтуер, който по някакъв начин да принтира не това, което трябва. Ако имахме достъп до всичко, нямаше да имаме съмнения“, коментира кандидат-кметът на „Възраждане“.

На предишни избори „Възраждане“ беше сред партиите, които призоваваха да се гласува с машини, признава Деян Николов.

„Оказва се обаче, че достъп до машините имат хора като Алексей Петров, които очевидно са бутали ПП-ДБ напред“, уточни той.

Гледайте целия разговор във видеото!