"Изборите са въпрос на национална сигурност и в работата по организацията им трябва да бъде ангажирана цялата държава. Ние отново сме в разговори с изпълнителната власт. Разчитаме и на това, че държавата ще подпомогне работата на ЦИК", коментира пред БНР говорителят на ЦИК Росица Матева.

Тя напомни, че според Изборния кодекс са задължени да има създадено звено "машинно гласуване" към ЦИК.

"Още миналата година се опитахме да попълним състава на това звено, но тогава не се появиха кандидати. Ще се обяви конкурс, но сме наясно, че дори да се появят кандидати, те няма да могат да участват в работата за тези избори за общински съветници и кметове“, коментира Матева.

Говорителят на ЦИК подчерта, че когато са купувани тези машини и когато е сключен договорът за доставката им и на софтуера през февруари 2021 г., не е предвидено гласуване на местни избори с машини.

"В момента се водят разговори как ще бъде надграден този софтуер, за да може да бъде използван за общи местни избори. На места в тези избори ще се гласува с четири бюлетини. В Изборния кодекс не беше предвидено да се гласува на местни избори с машинно гласуване, когато то беше въведено като начин на гласуване. Сега ще трябва да се ползват тези машини, но този софтуер - с него не е предвидено такова гласуване, трябва да бъде надграден. Тези избори са доста сложни", посочи Матева.

„ЦИК не приема, че едни твърдения в публичното пространство са достатъчни да се приеме, че причина 131 машини за изборите на 2 април да не работят е в хартията“, категорична е Росица Матева.

По думите ѝ комисията е направила анализ в две независими лаборатории на хартията, използвана на 2 април, и хартията от предишни избори.

„Становището и на двете лаботаротии е, че хартията е с едни и същи характеристики. Проблемът на много от машините беше, че изобщо не стартираха, имаха проблеми с флаш паметите, с екраните, проблеми със софтуера“, посочи тя. По думите ѝ на изпълнителя не е заплатено за гласуването с тези машини.

Матева изказа мнение, че поне 14 дни трябва да има между двата тура на изборите, за да може вторият тур да се подготви спокойно.