„Таван на цените е възможен, ако при тази несигурна международна среда някой се опитва да злоупотреби и да заложи прекалено голяма печалба. Това не е обаче дългосрочна мярка. Тя може да спре опитите за спекулации в краткосрочен план“.

Това каза в интервю за „Тази сутрин“ бившият външен и социален министър Ивайло Калфин по повод инфлацията и ръста на цените на енергоносителите и основни продукти у нас и в цяла Европа.

Прогнозата му е, че основни продукти ще продължават да поскъпват, защото до голяма степен цените му зависят от международните пазари.

По думите на Калфин социалните системи трябва да се подготвят и за безпрецедентния бежански натиск към Европа от Втората световна война насам.

„В момента има над 3 млн. украинци, които са излезли от Украйна, и всеки ден това количество се увеличава. От една страна, това са хора, които търсят работа. Образовани са, могат да работят на пазара на труда, вероятно ще се отрази добре. В момента има недостиг на работна сила в цяла Европа. От друга страна, голяма част от тях са жени и децата и изниква въпросът за училища и достъп до здравни заведения. Някои от тях идват буквално без пари и това би трябвало да се предвиди“, коментира бившият социален министър.

Той коментира и доставките на газ от Русия. Според него преговорите по договора ни с „Газпром“, който изтича в края на 2022 г., няма как да започнат, преди да свърши войната.

"Очевидно трябва да има и алтернативни възможности, свързано е с развитието и на ядрената енергетика, и на други възможности", смята Калфин.

Какво още коментира той - гледайте във видеото.