Натрупаната само до първите два месеца на годината инфлация вече надхвърля планираното увеличение на минималната работна заплата от април.

От КНСБ настояват кабинетът да заложи още едно увеличение с актуализацията на бюджета през юли, а пред bTV финансовият министър предположи, че може да има преразглеждане на минималната работна заплата. 

Спрямо февруари миналата година животът в България е поскъпнал с 10 на сто, отчита националната статистика.
Минималната заплата трябва да се увеличи от 650 на 710 лева от април, което е ръст от 9,2 процента. Така на практика бъдещото увеличение вече е изядено.

Предложението на КНСБ е след априлското увеличение на минималното заплащане, да се предвиди още едно вдигане на парите от 1 юли и заплата да достигне 764 лева. Така би се компенсирало поскъпването на живота, което ще продължи и през следващите месеци.

Гергана Йочколовска работи като помощник възпитател в детска градина. Казва, че останала доволна, когато преди няколко месеца беше обявено вдигане на минималната заплата с 60 лева.

За година хранителните стоки поскъпват с почти 14 процента. За поддръжката на жилището и плащането на сметките са ни нужни почти 13 на сто повече.

От миналия февруари до този хлябът е поскъпнал с над 18 процента.

Олиото гони 30 процентен скок. Млякото и яйцата са по-скъпи с 13 на сто.

Според КНСБ освен за още едно вдигане на минималната заплата правителството трябва да помисли и за възможност работещите на минимално възнаграждание да не плащат данък. Хората с ниски доходи вече пестят от най-важното.

„От здравеопазване, от образование. Освен това при храните вече се наблюдава и една тенденция за закупуване на по-нискокачествени храни, които пък застрашават живота”, коментира Виолета Иванова от КНСБ.

Синдикатите напомнят, че предстои и сериозно поскъпване на природния газ от април. Това също ще натовари допълнително цените на храните.

На минимална заплата у нас са около 870 хиляди души.