Резултатите от парламентарния вот на 14 ноември предполагат създаването на коалиция, за де се излъчи редовно правителство.

Първата политическа сила – „Продължаваме промяната“, даде заявка, че ще говори с почти всички политически формации в парламента и разговорите даже вече са започнали.

Последваха и оставки в някои от партиите заради лоши резултати на вота.

„Това показва на първо място културата на организацията – при лоши резултати на избори естествен ход при развити демокрации е ръководството да подаде оставка“, коментира политическият психолог Антоанета Христова.

Според политолога Милен Любенов фактът, че разговорите между формациите в парламента вече са започнали е добра новина.

„Подходът на „Продължаваме промяната“ е диаметрално различен от този, който демонстрира Слави Трифонов, лидерът на „Има такъв народ“. Това е пътят – с диалог, с работни групи по конкретен тип политики да се изработи една обща програма и накрая да се подпише едно общо споразумение“, смята Любенов.

На противоположно мнение е преподавателят по политическите науки Ирена Тодорова. Тя е на мнение, че преговорите трябва да се водят открито.

„Кога партиите ще се научат, че трябва да водят прозрачна политика. Смятам, че час по-скоро политическите партии трябва да отворят вратите си към нас обикновените зрители на политическата сцена – гражданите и техните избиратели. Отказът от гласуване се случва именно, защото всичко се случва на тъмно“, коментира Тодорова.

Не може да очакваме, че разговорите ще се водят пред камерите, навсякъде те се водят при закрити врата, контрира Любенов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!