Седем партии влизат в 47-ото Народно събрание, сочат последните данни от обработените протоколи от парламентарния вот на 14 ноември.

Прогнозата на „Маркет линкса“, изготвена специално за bTV на база официалните резултати на ЦИК към момента, сочи че „Продължаваме промяната“ ще разполага със 66 народни представители.

ГЕРБ-СДС ще има 58 депутати. ДПС вероятно ще има 36 места в пленарната зала, а БСП – 27 депутати.

„Има такъв народ“ на Слави Трифонов ще има 25 народни представители в следващия парламент, „Демократична България“ – 15, а „Възраждане“ ще бъде с 13 депутати.

Резултатите на партиите

По данните от ЦИК към 10 ч. на база 60% обработени протоколи „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев е новата първа политическа сила у нас с 25,36%.

Разликата им с вторите ГЕРБ-СДС е малко над 3%. Коалицията има 22,17%, или малко под 340 хиляди гласа.

Трети по резултат са от ДПС, които събират 14,02%. Социалистическата партия се нарежда на четвъртото място с 10,25%. „Има такъв народ“ на Слави Трифонов е пета с гласовете на около 150 хил. души събира 9,75%.

„Демократична България“ е след това с резултат под 6%. Малко след дясното обединение се нарежда партията на Костадин Костадинов „Възраждане“ – около 5%.

Избори за президент

На база 61% обработени протоколи и при активност под 50% на от имащите право на глас на балотаж отиват Румен Радев и Анастас Герджиков.

Радев събира 49,15% от вота на българите. Втори е подкрепеният от партията на Бойко Борисов ректор на Софийския университет  
Герджиков, който има 22,28%.

След тях е Мустафа Карадайъ. Председателят на ДПС е трети с резултат малко под 13%. Костадин Костадинов събира 4,01% и е четвърти.

Лозан Панов, подкрепен от "Демократична България", се нарежда пети, според резултатите към момента с 3,37%. Певицата Луна Йорданова пък е събира 0,79%.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!