Да се намали ли изолацията и карантината при COVID-19? Въпрос, който в България става все по-актуален. За разлика от нас, други страни вече намалиха дните, а на места дори вече няма такава мярка. Какви решения са намерени за COVID изолацията по света?

Великобритания

От 24 февруари, когато бяха отменени всички рестрикции за COVID-19 във Великобритания, препоръката на официалния правителствен сайт е, че ако сте с положителен тест „трябва да опитате да останете вкъщи и да избягвате контакти с други хора в продължение на пет дни“.

Деца и младежи до 18 г. при положителен тест трябва да се опитат да останат у дома и да избягват контакт с други хора в продължение на три дни. 93% от хората над 12 г. на Острова са ваксинирани, а над 70% имат поставена и трета доза.

За изминалата седмица във Великобритания са направени малко над 1,2 млн. COVID тестове. От тях малко над 98 000 са положителни. В болница са настанени 11 914 пациенти, от тях 273 на апарати за дишане. Нарастването на новите случаи този месец накара експертите да предупредят, че Великобритания е в разгара на петата COVID вълна. Към момента единствената препоръка е да се носят маски на закритите обществени места.

Франция

От 1 август правителството във Франция няма право да изисква задължителен здравен сертификат, задължителна изолация, както и да налага задължително носене на маски. Всичко се промени с вота в Националната асамблея миналата седмица.

Ако се появи нов опасен COVID вариант по света, при влизане във Франция правителството може да изисква евентуално негативен тест. Ваксините са пожелателни.

Гърция

Според последните разпоредби на гръцките здравни власти задължителната изолация за туристи при положителен тест за коронавирус отпада. Изолацията е пожелателна и препоръчителна. Гръцките здравни власти препоръчват да се остане под 5-дневна карантина.

Туристите с положителен тест могат да се придвижват в страната, но трябва да се носи защитна маска.

За всички останали гръцки граждани задължителната 5-дневна изолация при положителен тест остава.

САЩ

Според последните разпоредби на здравните власти в САЩ, които са от края на декември, задължителната изолация за хора с леки симптоми или нямат такива се намалява от 10 на 5 дни. След това продължават да носят маска в продължение на пет дни.

Всяко едно домакинство има право да поръча три пъти по осем бързи тестове за COVID-19 безплатно. Те се доставят до домовете им.

На много места в САЩ има пунктове за безплатни тестове, които не зависят от здравния статус на американците.