Всеки четвърти изследван през изминалото денонощие е с COVID-19, сочат официалните данни. В цялата страна случаите продължават да растат.

Нови две области преминаха в червената зона с между 250 и 500 заразени на 100 хиляди души - това са Добрич и Ловеч.

Ваксинацията обаче продължава да буксува - средното покритие остава 30 на сто. Най-много са имунизираните в столицата - над 40% от жителите й. Най-нисък е обхватът в Монтана - едва 20 на сто.

Защо ваксинационното покритие не расте и близо ли сме до препарат срещу „Омикрон“?

Основната част от чакащите пред ваксинационните кабинети са там, за да си поставят подсилваща доза преди пика на лятната COVID вълна.

Данните показват, че по-голямата част от заразените са неимунизирани. За изминалото денонощие, например, 64% от случаите са именно при хора без ваксина. Подобна е тенденцията и при броя на новоприетите в болница. От починалите вчера пък всички са били без ваксина.

Експерти признават, че заради новите варианти инфекциите сред имунизирани са по-разпространени. Затова компаниите разработват нови ваксини.

Повечето са дошли в столичната инспекция за втори бустер. Сред тях е Валентина Димитрова.

„Третият ми бустер е слаган октомври и смятам, че е минало достатъчно време от ваксинацията. Не се чувствам спокойно – с лятото, с пътуванията, с прекарването с много хора”, каза Валентина Димитрова.

Д-р Мирослав Спасов отчита скок в желаещите да се имунизират. Някои питат и за обновени ваксини.

„Ваксина конкретно към последния вариант – не можем да знаем. Работим с това, с което разполагаме. Аз лично предпочитам хората да се имунизират сега, защото е нужно поне 2 седмици да изградят имунитет, за да могат да посрещнат спокойно есенно-зимния сезон“, обясни д-р Мирослав Спасов.

Експерти обясняват, че макар и по-слабо ефективни, наличните в момента ваксини все още пазят.

„Те работят дотолкова, доколкото намаляват риска от тежко протичане, но заразяване има. Затова фирмите работят да направят адаптирани ваксини срещу „Омикрон“. Тестовете са срещу BА.1 и BА.2, тоест една идея по-стария вариант“, заяви д-р Аспарух Илиев.

Д-р Илиев препоръчва втора подсилваща доза да не отлагат рисковите групи.

„По-младите хора, здравите, биха могли да изчакат. Допълнително тези, които са преболедували, също са защитени за няколко месеца, така че те също биха могли да изчакат новите ваксини“, каза д-р Илиев.

В момента Европейската агенция по лекарствата оценява ваксините срещу „Омикрон“ на компаниите „Пфайзер“ и „Модерна“.

Очакванията са те да получат разрешение през септември и да са достъпни от есента и у нас.