След София днес нови две области преминаха в червено. Това са Бургас и Варна, където заболеваемостта е над 250 на 100 000. Общата заболеваемост за страната се покачва и днес е 162 на 100 000.

Данните от Единния информационен портал показват, че новите случаи за изминалото денонощие са над 1100. В болница остават 553-ма пациенти, от тях 32-ма са в интензивни отделения. 6-ма са починали от усложнения.

Инфекциозна болница е сред малкото лечебни заведения в столицата с разкрити COVID легла. Те са 70, от тях 26 са заети.

Според наблюденията на медиците в момента повечето пациенти, които стигат до болница с коронавирус, са над 60-годишни, неваксинирани и с придружаващи заболявания. 

Преди седмица бързият тест на Миглена излиза положителен за коронавирус. Ваксинирана е с две дози и го кара леко.

„Рано сутринта започна да ме втриса, висока температура до 38 градуса, много силни болки в кокалите. В момента съм с кашлица и липса на вкус и мирис“, каза Миглена Евдокимова.

Доминиращият „Омикрон“ и подвариантите му засягат основно горните дихателни пътища. Симптомите са хрема, кашлица, болки в гърлото, висока температура, болки в мускулите, които преминават за няколко дни.

При „Алфа“ и „Делта“ варианта в много от случаите е засегнат и белият дроб, наблюдава се и дихателна недостатъчност, затова възстановителният период може да отнеме месеци.

В област Бургас, която от днес премина в червената зона по заболеваемост, в болница са приети 15 души.

"За съжаление, тестовете не показват на 100% положителен резултат, но ние си ги третираме като COVID пациенти и ги лекуваме за COVID", заяви д-р Велимир Медаров, общопрактикуващ лекар в МЦ 2-Бургас.

В София от настанените 26 пациенти в Инфекциозна болница, 6 са деца.

„Има деца до една година, има и на пет години. При дечицата заболяването протича леко, но се хоспитализат, защото имат висока температура, някои от тях се обезводняват, други са с пневмония“, обясни проф. д-р Татяна Червенякова, изпълнителен директор на СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров".

Вътрешната клиника в Университетската болница ''Лозенец'' през 2020-та става COVID отделение. В средата на май тази година то е закрито.

„И се надяваме да не се налага да откриваме отново, защото, освен коронавирусната инфекция, съществуват много други заболявания, които останаха на заден план във времето“, отбеляза д-р Красимир Ангелов, началник на ''Клиника по вътрешни болести'' в УМБАЛ - ''Лозенец''.

„Вирусът няма да изчезне, ще продължи да бъде с нас, ако стане ендемичен, ще бъде подобно на грипния вирус, който знаем, че всяка есен и зима напомня за себе си“, каза проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН.

Еволюцията на вируса не може да се предвиди, но за момента здравната ни система не е под натиск. По план при необходимост болниците ни са в готовност да разкриват легла за COVID пациенти.