Поредно разхлабване на противоепидемичените мерки започва от този петък. Отново отварят и търговските центрове.  

Екип на bTV провери какви мерки трябва да спазват посетителите в търговските центрове и готови ли са те за тяхното прилагане.

Влизането в моловете става само с поставени предпазни маски. Не се допускат повече от 4 лица в асансьорите и на ескалаторите, а работното време на обектите е намалено. 

„На входовете са разделени потоците за влизане и излизане. Има знаци за спазване на дистанция и за оказване на посоката на движение. Пред всеки един магазин имаме знак клиентите да излязат, преди да влязат вътре“, каза управителят на търговски център Димитър Кехайов.

„Имаме специален персонал по сигурността, които следят за спазването на всички мерки вътре в търговския център“, допълни Кехайов.

Но от бранша алармират, че заради щетите от поредното няколкоседмично затваряне много магазини днес няма да отговорят врати. 

"Последната година има пет месеца сумарно затваряне имат проблеми с намирането на персонал, а и с паричните средства, с които да набавят необходимата стока, като започнем от мода, аксесоари, парфюмерия- няма бранш, който да е пострадал повече от друг", казва Кехайов.

Готови са за протести, ако се стигне до ново затваряне.

Клиент споделя, че би трябвало "да могат да ползват услугите и на моловете, защото има неща, които няма как да намериш на друго място".

От РЗИ тръгнаха на проверки. 

От началото на текущата година са извършени 3 225 проверки за спазване на противоепидемичните мерки, съставени са 142 акта за административни нарушения. Глобите са от 300 до 1000лв., а при повторно нарушение 2000 лв.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!