В края на миналата седмица казусът „Алепу“ навлезе в нова фаза след новина, произнесена в кулоарите на парламента и потвърдена пред bTV от регионалното министерство, че е започнала процедура по премахването на незаконния строеж над бившия Шофьорски плаж.

Това се случи, след като ВАС се произнесе с окончателно решение, че разрешителното за строеж е „нищожно“, което означава, че строежът е незаконен. В ефира на bTV началникът на РДНСК обясни, че са готови експертизите, които трябва да установят каква част от съоръжението може да бъде премахнато, така че да остане само тази, която да укрепва свлачището.

Междувременно настоящият инвеститор на строежа Стоян Василев в прессъобщение до медиите обясни, че не е бил уведомен какво се случва.

„Стартирането на процедурата не ни изненадва. Изненадва ни това, че в медийното пространство се хвърлят информация, за която ние, като заинтересована страна, не сме уведомени по надлежния ред. Към този етап нямаме никаква официална кореспонденция, в която да сме информирани за тези действия. Нямаме нищо „черно на бяло“, с което да имаме някакви вменени задължения“, разказа той пред bTV.

Снимка: bTV

Той добави, че има предходни документи, в които много ясно е написано какво не трябва да се прави по съществуващото изградено противосвлачищно съоръжение.

„Всички интерпретации какво ще се бута на този етап са хипотеза, докато не се изкажат експерти. Убеден съм, че те ще потвърдят констатациите, че това съоръжение функционира правилно и за това, за което е планирано и изградено, а именно да спре свлачищните процеси, които безспорно бяха на лице тук преди започването на строителството. Съдът много ясно каза, че обявява строителното разрешение за "нищожно", но не намира нищо незаконно в строежа. Това ни дава пълното право да изчакаме необходимите процедури и да си поискаме ново строително разрешение“, добави Василев.

Според Спас Узунов от Фондация за биоразнообразие има да се извърви много дълъг път, но решението за премахването на незаконния строеж е добро начало.

„Трябва да тръгнем към оценка и проектиране на възможностите какво може да се случи с това място, защото всички виждаме, че загубихме един емблематичен пейзаж на Черноморието“, допълни той.

На въпроса дали и как може да бъде възстановен и рекултивиран района в първоначалния му вид директорът на РИОСВ-Бургас Павел Маринов заяви: „Още е рано да смятаме този вариант, има какво още да се случи, да се прецени и оцени преди да се стигне дотам. Но ако се стигне дотам, задачата не е никак лека и би трябвало да се направи проект за разваленото на направеното до този момент. Още е рано, има стъпки, които трябва да минат задължително през съда, на проверки в Министерството на регионалното развитие и в МОСВ."