От следващата година минимална работна заплата няма да е универсална, а ще се определя по сектори. За това се договориха наскоро синдикатите, работодателите и правителството, и стана част от подписано Национално тристранно споразумение.

Въпросът е по какво формула ще се определя минималното възнаграждение за различните професии.

Идеята е да се договарят тези минимални работни заплати, които да бъдат стартови за трите основни категории персонал – нискоквалифициран, средноквалифициран и висококвалифициран, за всички икономически дейности, които в момента са между 60 и 70. Това означава, че ще договаряме около 200 минимални заплати“, обясни в предаването „Тази сутрин“ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той уточни, че отделни браншове вече има договорени такива минимални възнаграждения, които са по-високи от официално определената минимална заплата за страната (610 лв. в момента).

По думите на Димитров, ако синдикатите и работодателите в бъдеще не могат да се разберат за определен бранш, правителството ще трябва да се намеси и да наложи решение, което ще е задължително.

Синдикалният лидер обясни, че няма как да има много ниски или много високи минимални възнаграждения, защото ще има сблъсък между профсъюзите и бизнеса.

Вижте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!