Минимална работна заплата по сектори ще има още от догодина. Това е заложено в Националното тристранно споразумение, което подписаха синдикати, работодатели и правителство.

В документа е разписана визията за развитие на икономиката в различните сектори за години напред. И бизнесът, и профсъюзите са направили компромиси - работодателите ще продължат да покриват първите 3 дни от болничните, а синдикатите се отказват от настояването да се връщат данъци на най-нископлатените работни.

„С този акт на добра воля на работодателите, синдикатите и правителството проявяваме разум. Много е сложно и никой сам не може да се справи. С общи усилия, ако можем да се измъкнем от кризата, предизвикана от COVID-19, ще е добре“, коментира министър-председателят Бойко Борисов. 

Снимка: Министерски съвет

По думите на социалния министър Деница Сачева минималната заплата остава, тя ще продължи да съществува, но предложението е да не е универсална за всички сектори. От бизнеса допълниха, че в определените сектори - под въпросната сума няма да има възможност да се пада.

„Когато говорим за различни видове персонал, минималните равнища няма да имат нищо общо с минималната заплата, както и сега нямат. В един IT сектор, един IT специалист въобще не се интересува какво е това 610 лв“, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров.