Нискоквалифицираният персонал в хотелите и ресторантите ще продължи да се осигурява на минималната заплата от 610 лв. Това приеха депутатите от бюджетната комисия, гласувайки на второ четене промените за ДДС.

Намалена ставка от 9% беше гласувана за ресторантьорския бранш и за книгите. Същият размер на данъка беше одобрен за бебешки храни и пелени, за което настояват от ДПС. За квалифицираните служители в хотелиерството и ресторантьорството се предвижда вдигане на осигурителния праг до 800 лв.

От бранша настояха нискоалкохолни питиета като бира и вино също да бъдат с 9% ставка, но беше отхвърлено. 

„Можеше да се включат нискоалкохолните напитки, бира и вино, защото те масово са български и можехме да подпомогнем този сектор. От закон, който трябва да компенсира загубите, той се превърна в Закон за медиите“, коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че не вижда причина акцизни стоки да бъдат с намалена данъчна ставка.

„Разделя се бранша и то много сериозно, по-голямо разделение на бранша, отколкото когато между хотели и ресторанти, защото се разделят на заведения, които предлагат храна и такива, които не предлагат“, коментира Емил Коларов от Сдружение на заведенията в България.