Комисията по бюджет и финанси одобри на второ четене предложението за редуциране на ДДС ставката за някои детски стоки.

Предложението е на ДПС и предвижда намаляване на данъка от 20% на 9% за храни, подходящи за бебета и малки деца, както и за бебешки пелени и други хигиенни артикули, съобщава БГНЕС. С мярката от партията се надяват да допринесат за преодоляване на негативната демографска статистика в страната. 

Депутатите от комисията гласуваха и намалението на ДДС за хотелиерските и ресторантьорските услуги, с която управляващите ще борят негативните икономически последици за бранша, който пострада най-тежко от COVID епидемията. 

С по-ниската ставка ще бъде облагана и доставката на книги. Предложението на „Обединени патриоти“, предвиждащо по-нисък данък за туроператорските услуги, както и нискоградусните алкохолни напитки като виното и бирата, не срещна одобрение. „Този дял е относително малък в целия процес на туристическите услуги, така че няма да бъде ощетен особено бюджетът“, аргументира предложението лидерът на НФСБ Валери Симеонов. 

От ресторантьорския бранш обаче не останаха доволни. „Една част от нощните заведения, които нямат в портфолиото си хранителни продукти, остават извън действието на този закон. Същевременно социалните осигурителни прагове се повишават на 800 лв., като само една част от нискоквалифицирания персонал може да остане на 610 лв.

За тях ще бъде изключително трудно и сложно оцеляването, защото те и към настоящия момент ще бъдат затворени“, заяви Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. 

От бранша също настояха за падане на ДДС за бирата и виното на 9%, за да могат обектите, които не сервират храна, също да се възползват от мярката.