По-високи минимални работни заплати ще има в някои браншове още от догодина. За това се договориха работодатели и профсъюзи.

Колко ще бъдат минималните възнаграждения в различните сектори, ще се договаря с бизнес и синдикати. Те няма да могат обаче да падат под националната минимална заплата.

Със сигурност обаче там, където и в момента средните заплати са по-високи: като информационните технологии и финансовите дейности, например, се очаква да има и по-високи минимални заплати. В сектори като селското стопанство и строителството – обаче и сега средните заплатите не са много над минимума.

Снимка: btvnovinite.bg

Адриана Костадинова работи в книжарница и се надява при преговорите между синдикати и работодатели да се договори по-висока минимална заплата за хората, като нея

Синдикатите обаче не очакват сериозна промяна по отношение на доходите, ако бъде въведена минимална заплата за различните икономически дейности.

Работодателските организации очакват с новите правила да има повече предвидимост, защото бизнесът ще участва в преговорите по минималните възнаграждения.

Снимка: btvnovinite.bg

Преговорите по минималните заплати все още не са започнали, но служителите като Адриана се надяват на повече пари. Освен по икономически дейности, минималната заплата се очаква да е различна и за висококвалифицираните и нискоквалифицираните служители.