Класически балет - това е хобито на двете седмокласнички с отлични оценки на изпитите по български език и математика след седми клас, които сред танците намират време и за учене.

Катерина и Ирина отдават успеха си най-вече на своите учители.

"Те ни дават всичките знания, подготвят ни, успокояват ни, когато не се чувстваме сигурни и родителите също, разбира се, защото те ни подкрепят в нашите избори", казва Катерина Кънчева, която е ученичка в Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски.

Разказът ''Череши'' се оказва предизвикателство и за двете.

"Преразказът изисква ужасно много концентрация и наистина трябва да се съсредоточиш, за да не изпуснеш никакъв детайл, който може да се окаже много важен", добавя седмокласничката Ирина Василева.

Снимка: bTV

Според учителя им по математика Румяна Караджова успехът е първото преминато препятствие след онлайн обучението.

"Всеки учител е горд, когато учениците му успеят, още по-горд е, когато станат по-добри от него", казва тя.

По думите ѝ външното оценяване не може да раздели учениците според техните знания.

Трябва да има отделен изпит по математика за математическите гимназии и отделен за езиковите и другите училища. Това е ключът към успеха. Сега децата треперят за това, че са изкрали 5 стотни или 10 стотни по-малко, защото си дават сметка, че това не е в резултат на липса на знания", добавя Караджова.

Сега и двете момичета ще се отдадат на заслужена почивка през лятото, а дали точните науки ще вземат превес в живота на Катерина и Ирина само времето ще покаже.