Как може да се изкара пълна шестица и по математика, и по български език?

Отговор на този въпрос може да даде Лъчезар Вълев. Влиза в Софийската математическа гимназия пети по успех. А днес е щастлив, че един от тримата пълни отличници в цялата страна: „Доста добре се чувствам, щастлив съм, че изкарах такива резултати. С много труд и благодарение на учителите ми по български г-жа Керемедчиева и по математика – г-жа Слабакова“, споделя Лъчезар.

Разказът „Череши“ се оказва предизвикателство, с което обаче ученикът се справя отлично: „За преразказа със сигурност не бях убеден, че ще изкарам толкова висок резултат. Тезата си я написах по-хубаво на черновата, на беловата не беше много добра. Беше сложен, имаше много описания и като цяло беше труден текстът. Просто се съсредоточавах и не мислех колко ще изкарам, ами се съсредоточавах върху задачите и върху преразказа“, казва още той.

По думите на родителите на Лъчезар успехът му се дължи изцяло на неговите усилия.

„Няма как да не се гордея с неговите успехи. Бях до него и го подкрепях в мечтите му. Това си е неговият път, неговите желания, просто бях до него. Чисто като родител смятам, че е най-важно да бъдем до децата си и да следваме техните мечти, а не нашите“, споделя майката на момчето – Анна Вълева.

Лъчезар в момента се занимава с програмиране, но дали ще стане програмист – само времето ще покаже.