Станаха ясни точките от изпита на учениците след 7. клас. Тази година резултатите са високите за последните 3 години, отчетоха от просветното министерство.

Такива са и в столичното 51-во училище, където отчитат по-високи нива в сравнение с миналата година. И по български, и по математика те с около 3 точки повече.

Седмокласниците Йоан Филев и Ивайло Стоянов са се представили по-добре по математика след допълнителни уроци.

„По български преразказът беше малко труден, защото имаше много пряка реч и беше дългичък, по математика почти нищо“, споделя Йоан.

„По математика имам 90 точки, по български – 70. Като цяло беше лесна матурата, напрежението малко се повиши и това понякога може да изиграе лоша шега на ученика“, добавя от своя страна Ивайло.

Мима Фратева, която преподава на над 100-тина седмокласници, казва че са били затруднени от задача на PISA: „Задачите от PISA са задачи, върху които трябва много да се разсъждава, те са свързани с практиката с живота, който водим. Това за мен са най-смислените задачи“, казва Фратева.

Според директора на училището – Асен Александров, по-ниските резултатите по математика се дължат на дистанционното обучение: „Проблемът с математиката е, че когато са дистанционно, децата са изкушени много, много да не четат, да не учат, учителката не може да види дали си решава домашното, дали си решава задачите“, споделя той.

Възпитаниците на математическите и природо-математическите гимназии са традиционно с най-добри резултати и по двата предмета.