След трудна учебна година, голяма част, от която премина онлайн, учениците показаха завидни резултати на матурите. На тазгодишните изпити по български език и литература и математика седмокласниците се представиха с най-добър среден успех за последните три години.

Оказа се, че има и петима пълни отличници. Две млади дами са сред тях – Катерина Кънчева и Ирина Василева от Софийската математическа гимназия бяха  специални гости в „Тази неделя“.

Те бяха категорични, че трудът и постоянството са ключът към успеха. Момичетата разказаха, че са решавали средно по 30 математически задачи на ден. Катерина сподели, че в деня на изпита няма място за стрес, защото така 3-годишен труд може да бъде загубен.

Тяхната учителка по математика Румяна Караджова обясни, че за да даде необходимите знания на учениците си се стреми да бъде търпелива.

„Математиката е капризна, не е трудна, защото иска грижи всеки ден. Когато децата навлязат в нея виждат колко е красива и самите те се опитват да пресъздават тази красота върху листа“, добави Караджова.

Двете отличнички признаха, че първата им среща с математиката е била трудна, но са се влюбили в науката, когато са разбрали как се решават задачите. Момичетата обясниха, че ще продължат да учат в СМГ, но все още нямат идея с какво искат да се занимават в бъдеще.

Преподавателката по математика обясни, че всяко дете може да бъде отличник, стига да бъде достатъчно уверено в себе си и да не се притеснява да покаже знанията си.