Как хотелиерите около Триград ще се опитат да спасят проваления вече сезон без нормален път и без украински бежанци след 31 май?

Радост Караиванова е собственик на малко вилно селище с 60 легла и ресторант край Триград. От половин година бизнесът ѝ е тотално сринат заради прекъснатия път.

"Бедствието, което се случи декември, се отрази пагубно на нашия бизнес", заяви тя.

През март хотелът приютява 42-ма украински бежанци и така намира алтернатива на пълната безизходица.

"Първите два месеца бяха изключително трудни. Настаняване започнало на 13 март, получихме средства едва на 10 май", добави Радост Караиванова.

На 31 май повечето украинци ще напуснат страната. Някои искат да се установят в Триград, но това е практически невъзможно, тъй като местните дават квартири само на туристически цени.

"Да, има такива, които искат да останат в Триград, но те си търсят квартири, които да наемат на месечна база", каза още хотелиерът.

"Аз съм козметик от Одеса. В Триград много ми хареса всичко. За съжаление, няма как да останем, но ще търся възможност за работа в България", разказа украинката Марина.

Започналият ремонт на пътя засега не спасява туристическия сезон, защото хотелиерите нямат яснота кога може да се преминава през проблемния участък.

"Разбира се, че има опасност от фалити. Ние и в момента сме в такава опасност. Не можем да си планираме резервациите в един разумен период от време. Например, за 28 този месец аз имам група от 50 гръцки туристи, които искат да дойдат в Триград, но в крайна сметка нямам информация дали ще може да се преминава", заяви Радост Караиванова.

"Със сигурност това бедствие не повлия добре на туризма, тъй като ограничи в някаква стенен потока от туристи“, добави зам.-кметът на община Девин Николай Юруков.

Хотелиерите настояват за ремонт и обезопасяване на целия път, но засега държавата не реагира, а общината няма финансови възможности за това.

"Следва да се извърши цялостен ремонт на пътя за Триград, тъй като в момента са отпуснати пари само за три от разрушените участъци. Но януари е установено, че разрушените участъци, които са компрометирани, са общо 14. Ние може още есента да се окажем в същото положение, в което се оказахме декември и това вече окончателно ще ни съсипе", смята хотелиерът.

Юруков заяви, че общината е поела ангажимент да търси средства за проектиране.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!