Много от нас пътуват по празниците и във връзка с това от МВР дадоха съвети как да спасим имуществото си от посегателства, тъй като тогава домовете ни са уязвими. Добре е да се вземат мерки за предпазване, както на жилището, така и на вещи в него, съветват специалистите.

На първо място споделянето на намеренията за отсъствия от дома с широк кръг от хора не е препоръчително.

Също така е добра идея и да не споделяте много снимки в социалните мрежи, те издават липсата ви от дома.

Ако жилището ще е празно само за една нощ, може да оставите осветлението включено - тъмните прозорци са най-достъпният ориентир за крадците, че не сте у дома.

При отсъствие за няколко дни всички врати и прозорци трябва да бъдат грижливо затворени.

Данните на МВР сочат, че само за първото тримесечие у нас са станали 1040 домови кражби. Хубавото е обаче, че в сравнение с миналата година те са намелили. През 2020 г. по това време домовите кражби са били 1468.

Снимка: btvnovinite.bg

Когато говорим за сигурност на дома, първото, за което се сещаме е входната врата и ключалките.

"На всяка врата може да се направи различно заключване и не е задължително да бъде най-скъпото. Има заключвания с пръстов отпечатък, с дистанционно, както и механични ключалки", каза Ерик Борисов – експерт по заключващи системи, в предаването "Тази сутрин". Винаги има варианти да се обезопаси жилището, складът или офисът, смята той.

Снимка: btvnovinite.bg

"Много често хората не обръщат внимание на заключващата система и, пътувайки по празниците, не подсигуряват дома си", посочи Ерик Борисов. Той препоръча консултация със специалист, който да препоръча заключваща система.