Задържаният в Дания Рангел Бизюрев по обвинение в убийството на Димитър Малинов от Цалапица е направил опит да избяга. Това съобщи майката на Димитър – Атанаска Бакалова, след като вчера е разговаряла с екипа, който издирваше Бизюрев 4 месеца.

„Не се учудвам, че някой му е помагал – няма как човек без пари да се издържа в Германия, в Дания, в която и да е държава по света. Как отиде до Дания“, коментира майката на убития Димитър.

Тя е убедена, че близки и приятели на Рангел от България са му помагали да се укрива толкова дълго време.

„Много искам да разбера кои са тези хора, които ни гледаха в очите, а в същото време помагаха на Рангел. Искам много да разбера как след всичко, което се случи, помагаха на Рангел“, каза още Бакалова.

На 20 юли тялото на 24-годишния Димитър беше намерено заровено на около километър от мястото, на което последно е бил видян. Към наказателна отговорност бяха привлечени двамата братя близнаци – Борислав и Валентин Динкови, задържани за лично укривателство. Бизюрев избяга от България. Той беше привлечен задочно като обвиняем за убийството и беше издадена европейска заповед за издирването му.

От самото начало жителите на Цалапица подозират умишлено забавяне на разследването от страна на МВР. Те многократно протестираха с искане за справедлив процес срещу всички, замесени в престъплението. В крайна сметка бяха уволнени бившият директор на областната дирекция на МВР-Пловдив Васил Костадинов и началникът на Районното управление в Стамболийски Ангел Керпиев.

Бизюрев е задържан в сряда в провинциален град, където започнал работа във фирма за почистване на стъкла. Информацията за пребиваването му в Дания е получена по реда на международното полицейско сътрудничество. В понеделник с видеоконферентен разговор българските и датските власти са уточнили детайлите по задържането.

Разследващите обясниха, че тъй като Бизюрев е живял дълго време в чужбина, е изградил мрежа от контакти, които са му позволили да се укрива.

„Казаха ми, че ще бъде доведен в България в най-скоро време. Не казват до седмица ли, до две ли“, каза още майката на Димитър.