24 млн. лева са загубите за градския транспорт от липса на приходи от превозни документи и неработещата Синя и Зелена зона. Около 15,5 млн. лв. са загубите на самите транспортни дружества. Това каза в предаването „Тази сутрин“ столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя допълни, че градският транспорт е продължил да работи по време на пандемията и все още трудно се възстановява. Към момента между 60% и 65% от хората се върнаха към наземния градски транспорт, каза тя.

От 350 000 души, които ползваха метрото, сега около 150 000 го ползват, продължават да се трупат тези загуби. Имаме готовност да подкрепим градския транспорт от общинския бюджет, добави кметът.

Фандъкова уточни, че ще има още една актуализация на бюджета и тя е във връзка с подкрепа за градския транспорт.

„Месец май имаме вече добра активност от гражданите да плащат данъци и такси, за което благодаря, защото това ни позволява да продължаваме инвестициите – в града – детските градини, училищата и важните транспортни връзки. 5 млн. лв. по-малко са събрани в сравнение с миналата година“.

Детските градини

През август очакваме да обявим нови 1500 места, които ще добавим към сега съществуващите свободни около 2800 места, съобщи Йорданка Фандъкова.

"До момента сме построили над 100 сгради на детски градини. Успяхме да увеличим общо местата с над 16 000. В София постоянно идват млади семейства с деца. Основният проблем е при малките деца до 3 години, за яслите, но все още и за първа група тази година имаше недостиг", допълни столичният кмет.

"Темата „Строителство на детски градини“ е най-важната за мен. Строи се ударно според възможностите на града, не финансови, за мен финансовата тема се решава, но проблемът е с наличието на свободни терени, които да отговарят на съществуващите разпоредби.

Поисках да се променят правилата така, че да може да се използват терени с неправилна геометрия или по-малки терени, за да може да се строят нови градини.

При спазване на добрите условия за децата искаме да може да се измести отстоянието да бъде по-малко и това да позволи в детските градини да можем да ги изграждаме в единия край да има достатъчно пространство за площадки и в същото време да се увеличи броят на групите".

Всички възможности за строителство трябва да се използват, добави кметът.

"За повечето родители е много по-важно детето им да бъде в детска градина. Проблем е и с местата в частните детски градини и там няма места. В момента строим 10 детски градини, готови сме да започнем до дни още 2 и с тази подкрепа от държавата можем да започнем още 7. Ако се променят разпоредбите можем да напреднем".

До средата на този месец, до една две седмици, имаме готовност да започнем в „Манастирски ливади“ градина за 8 групи и тя би решила въпроса в този квартал до голяма степен.

Подготвяме откриването на две яслени групи. Районните кметове имат пълен картбланш от мен да предлагат решения. Не е въпросът в средствата, ще имаме подкрепата на държавата, допълни Фандъкова.

Във връзка с предстоящото спиране на водата в Студентски град в София заради ремонт, Фандъкова каза, че са успели да убедят Топлофикация да съкрати срока с 20 дни.

Повече за ремонтите в София, вижте във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!