Родители излязоха на протест срещу липсата на достатъчно места в общинските детски градини и ясли в София. Недоволстващите се събраха пред Столичната община.

Снимка: Ладислав Цветков

По техни изчисления тази година не са приети 8000 деца или 42% от кандидатстващите. Те настояват и за създаването на работна група, чрез която да се обсъдят проблемите в сферата и варианти за повече места.

Те призовават и за ваучери за децата, които не са успели да запишат в детските заведения. Също така настояват и за „ударно“ строителство на детски градини.

Снимка: Ладислав Цветков

Родители, които живеят в кв. „Младост“ обясниха, че са редовни данъкоплатци, граждани на София, но не успяват да запишат детето си на детска градина. Според тях на последното класиране за 2 места са се борили 70 деца.

„Алтернативите са детски ясли и частни детски градини, като таксите варират между 600 и 700 лв., понякога и повече. Нямаме никаква подкрепа от Столична община и държавата. Общо взето децата са отговорност само на родителите“, разказаха потърпевши.

Снимка: Ладислав Цветков

Според тях това ги принуждава да използват неплатен отпуск. Родителите искат и анализ на ситуацията с местата в детските градини и ясли през последните 10 г.

По-късно те бяха поканени на среща в Столичната община. След нея родителите споделиха, че ще поискат среща и с премиера Борисов.

Снимка: Ладислав Цветков

„Налице беше прехвърляне на топката - в случая към районните кметове. По отношение на ваучерите - има подкрепа, но по-скоро няма да се случи“, подчерта Айра Антонова.

А зам.-кметът на София Тодор Чобанов подчерта, че август месец, когато бъде направено есенното класиране, броят на чакащите деца ще намалее.