Шестият българин, обвинен във Великобритания за шпионаж в полза на Русия, се изправи пред Уестминстърския съд в Лондон. Съдът постанови, че заподозреният Тихомир Иванчев остава в ареста.

„Става въпрос за огромна шпионска активност, която се извършва от името на Русия. В България има разследване, че тези хора са преследвали и колегата Христо Грозев. Разследването е било насочено в посока, че след като Кремъл го обяви за издирване, тези хора са извършвали дейност да го следят“, обясни в предаването „Тази сутрин“ журналистът от Би Би Си Йордан Цалов.

„Хората, за които говорим, не са толкова български шпиони, колкото хора, които са замесени в огромен международен скандал и обслужващи интересите на Кремъл“, добави той.

Алексей Навални

„Параноята на Владимир Путин очевидно е достигнала до такива нива, че той уби опозиционер, който не представляваше заплаха. Той стоеше в наказателна колония под изключително строг режим. Важно е да се подчертае, че Алексей Навални беше символ на руската опозиция и за много руснаци той представляваше надежда. Русия е уплашена и не иска погребението на Навални да бъде отразено“, посочи Цалов.

„Руската гражданска активност е минимална. Виждаме, че всеки бива арестуван. Погледите са насочени към Юлия Навалная, която може да поведе опозицията. Засега може да го прави извън Русия. Едва ли в момента може много да бъде направено от руснаците в Русия, но има и много хора, които се противопоставят“, каза още той.