До часове последните два вагона на гара Нова Загора, които бяха вдигнати вчера, ще бъдат изтеглени.

С това ще приключи първият етап от мащабната операция по разчистването на жп трасето, която продължи 4 дни. В нея се включиха над 250 души от жп компанията, докарана бе и военна техника.

По чудо инцидентът се размина без жертви и само с материални щети – буквално на 20-ина метра се намират жилищни сгради, в които и в момента живеят хора. Пред нашия екип те разказаха, че в нощта на инцидента чули силен шум и дори помислили, че има земетресение.

След като и последните вагони бъдат извозени, ще започне ремонтът на релсите.

Въпреки тежките работи по разчистването, влаковете се движат по разписание и забавяне за пътниците няма.

Какво се случи?

В утрото на 14 май през гара Нова Загора транзитно преминава товарен влак с 25 вагона. Той превозва пиритен концентрат от мина „Челопеч“ към Бургас. В 3:20 ч. по неизвестни до момента причини 10 от вагоните дерайлират.

От специализираното звено за разследване на произшествия и инциденти в жп транспорта обясниха, че се е скъсал винтовия спряг между четвъртия и петия вагон.

„След което между пети и шести също, след което основната група вагони дерайлират след стрелка 20. Стрелката в момента е обърната за трети коловоз, а е трябвало да бъде за четвърти“, каза Бойчо Скробански.

Още същия ден експерти и разследващи тестваха стрелка 20. Според екип от министерството тя е подала грешен сигнал и е объркала машиниста. От железопътната компания обаче посочиха други версии – неизправност или претоварване на вагоните.

Част от вагоните потеглиха към Бургас, където ще ги мерят на електронна везна, за да проверят дали са били претоварени.

Въпреки спорните версии започна операция по вдигане на вагоните. Заради контактната мрежа използването на височинна техника беше невъзможно и дойде бронетранспортьор.

Щетите от инцидента тепърва ще се изчисляват. По предварителни оценки загубите от разбития 350 метра железен път са  над 1 млн., казаха за bTV от ръководството на железопътната компания. Унищожена е сигнализация и контактна мрежа. Загуби имат транспортната фирма и собственикът на товара.

Работата по случая продължава. Образувано е досъдебно производство.