10 вагона на товарен влак дерайлираха на гара Нова Загора. Обърната стрелка на сигнализацията е най-вероятната причина за инцидента.

Композицията е превозвала меден концентрат от мината около Златица и е минавала транзитно. Влакът е пътувал за Бургас. Периметърът е отцепен, а инспектори правят оглед на мястото на инцидента.

Снимка: btvnovinite.bg

„Машинистите обясниха, че при влизане в гарата, с редовен входен сигнал са чули шум и са предприели екстремно задържане на влака“, каза Красимир Папукчийски, ген, директор на НКЖИ.

По информация на bTV инцидентът е станал около 3:20 ч. тази сутрин, нанесени са материални щети, за щастие, няма пострадали хора. От НКЖИ посочват, че композицията е от общо 25 вагона, а дерайлиралите са от пети до петнадесети. 

Нанесени са щети на приблизително 200 м железен път, повредени са стълб на контактната мрежа, елементи на осигурителната техника и др. Сумата тепърва ще се изчислява.

„Къса се между четвърти и пети вагон винтовия спряг, след което между пети и шести също, след което основната група вагони дерайлират след стрелка 20“, допълни Бойко Скробански от министерство на транспорта.

Снимка: btvnovinite.bg

Проби на стрелка 20 ще покажат дали е има грешен сигнал, заради който част от вагоните са преминали в грешен коловоз. Експертът от транспортното министерство допълни, че стрелката в момента е обърната за трети коловоз, а е трябвало да бъде за четвърти.

„Всичко е възможно, но докато не проверим състоянието на вагоните и на пътя не можем да вземем отношение, предстои следствие, не можем да насочваме в една или друга посока следствието“, допълни Папукчийски.Стрелката, която указва коловозите се превключва електрически, от ръководителя на движението. Влакът се е движил с разрешена скорост от 65 км/ч.

Движението на влаковете през гара Нова Загора е възстановено. Само един коловоз на гарата е отворен за преминаващи влакове

Бързият влак от София за Бургас е отклонен през гара Тулово и е пристигнал в Бургас с 97 мин. закъснение. Пътниците от пътническия влак, пътуващ по направление Ямбол-Стара Загора, и съответно пътниците от влак 80301 Коньово-Ямбол са превозени с автобуси в участъка гара Коньово-Стара Загора.