Експерти и разследващи започнаха проби на сигналната стрелка, която според една от версиите, е причина за инцидента на гара Нова Загора.

В ранните часове на 15-ти май товарен влак дерайлира на входа на гарата. 10 вагона излязоха от релсите. Нанесени бяха материални щети, а пострадали нямаше. 

Проверката на стрелка 20 продължиха часове. От Железопътната агенция и Министерството на транспорта сблъскаха мнения дали сигнализацията е причина за инцидента 

“Стрелката в момента е обърната за трети коловоз,а е трябвало да бъде за четвърти”, коментира Бойко Скробански от транспортното ведомство. 

Снимка: btvnovinite.bg

От Железопътната агенция посочиха други версии - неизправност и натоварване на вагоните или човешка грешка. 

Щетите по инфраструктурата, загубите за превозвача и собственика на товара тепърва ще се изчисляват. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Когато се докаже виновност, се прави разплащане по причинените щети. Но дотогава никой не може да говори за вина или да определя, че това е водеща ситуация, довела до дерайлиране”, беше категоричен генералният директор на НКЖИ Красимир Папукчийски. 

Шест от вагоните вече са изтеглени от трасето.

Второ денонощие командировани екипи от цялата страна помагат за разчистване на релсовия път. Работата е организирана на няколко етапа - първо камиони разтоварват обърнатите вагоните, а после тежка техника ги вдига.

Снимка: btvnovinite.bg

Бригади от цялата страна работят денонощно на релсовия път. През гарата минават влакове, а сигнални ленти и полиция ограничават периметъра.

Днес отвориха още два коловоза. Шест остават блокирани. Релсовият път и сигнализацията ще бъдат възстановени в началото на седмицата.