Нови детска градина и училище в "Манастирски ливади" - това предвижда идеен проект на Столичната общината. Те трябва да са на мястото на недостроения дом на българите в чужбина "Родна стряха".

Преди три години екип на bTV показа деца, които играят в опасна недостроена сграда в столичния квартал "Манастирски ливади".

Снимка: btvnovinite.bg

След бърза справка се оказа, че мястото е собственост на Национален фонд "13 века България".

За жителите на близките блокове изоставеният строеж  също е проблем.

Купът от стомана и бетон днес е замислен като красива сграда през 80-те години. С името "Родна стряха", подобно на резиденция, тя трябвало да приютява българите, които се прибират от чужбина у нас.

Снимка: btvnovinite.bg

"Първоначалният проект наистина е бил хубав. Отдолу са планирани малки зали за срещи, за концерти, за дискусии. Отгоре е била планирана хотелска част", обясни изпълнителният директор на Национален дарителски фонд "13 века България" Митко Тодоров.

Снимка: btvnovinite.bg

Елитът ни зад граница така и не успява да види мястото завършено. След толкова години тази сага е на път да получи своето решение.

Предвижда се на това място да бъде изградена детска градина, както и училище до 7. клас, както и многофункционална зала, която по волята на дарителите трябва да се казва „Родна стряха“, поясни Теодор Петков, кмет на район "Витоша".  

Снимка: btvnovinite.bg

"Липсата на детска градина и училище е наболял проблем за квартала", отбеляза той. 

Вече е започнало разчистването на терена.

"След всички процедури, които извървяхме за придобиване на този имот, се оказва, че състоянието на сградата е аварийно", посочи кметът на района.

Снимка: btvnovinite.bg

"Има избрана фирма за събарянето й, камионите ще излизат през частен терен, за да не притесняват живущите в квартала хора", заяви Теодор Петков.

Събарянето е на стойност 1 163 000 лева, като срокът за изпълнение е шест месеца. През това време започва изработването на идейният проект за новата сграда. Новите училище и детска градина ще струват около 12 милиона и ще са готови най-рано 2023 година.