Високотехнологична роботизирана ръка, управлявана от компютърно зрение и изкуствен интелект, се разработва в България. Иновацията e на път да промени революционно начина, по който се търгува онлайн, както и организацията на работа на магазините и складовете.

След като прави кариера в някои от най-високотехнологичните компании в САЩ, софтуерният инженер Венера Върбанова се завръща в България. Тук тя участва в проект, чиято амбиция е глобално да промени начина, по който се обработват и изпълняват онлайн поръчки за хранителни продукти.  

Снимка: bTV

„Много ме радва да работя върху нещо, което е част от бъдещето. Роботизираната ръка е „умна“, със зрение, с усет, не съм виждала нещо по-модерно в живота си“, разказва Върбанова.

Според инженерния мениджър Тихомир Георгиев, ръководител на проекта,  уникалното за технологията е, че тя може да прави много фина обработка  на стоки.

„Цялостната складова платформа е изградена от поредица компютърни мозъци. Единият предвижда поръчките на нашите клиенти, друг разпределя наличностите, с които разполага складът, трети пък управлява веригата на нашите доставки. От друга страна, имаме модул, в който самата роботизирана ръка борави с продуктите, стигащи до нея“, обясни той.

Снимка: bTV

Всичко това е случва в пъти по-малка площ за пъти по-малко време от един склад или магазин днес. За разлика от складовите работници, тя не почива - работи 24 часа, 7 дни в седмицата и почти не греши. 

Върбанова допълни, че тя спестява пространство, времето за организиране на поръчки и няма излишък на продукти.

„Изкуственият интелект не елиминира работата на хората, а променя типа ѝ, много е лесно да обучиш човек да се грижи за робот“, казва софтуерният инженер.

Екипът на Тихомир и Венера са доказателство, че българският технологичен талант не е мит.

Снимка: bTV

„Към момента в офиса имаме 140 човека, като една част от тези колеги работят по специфични алгоритми за изкуствен интелект, които управляват нашите роботизирани помощници. Работим съвместно с университети и научни консорциуми, така че да можем от една страна да предоставим и вътрешно обучение на хората, които влизат в сектора, а от друга страна, да използваме кадрите, които предлага пазара в София. Това са предимно IT инженери, които имат интерес към изкуствения интелект, роботиката и софтуерните решения за  роботизирани автономни системи“, обясни ръководителят на проекта.

„Умните“ работни ръце ще имат огромно значение не само в онлайн търговията, те могат да имат приложение в ежедневието на хората, земеделието и много други човешки дейности, които тепърва ще бъдат променени от технологиите.