Нов тип роботизирана протеза успява да възвърне усещането за допир и сила на хора с ампутирани ръце, пише “Индипендънт”. Високотехнологичната протеза е кръстена на героя от “Междузвездни войни” Люк Скайуокър и се казва “Ръката Люк”.

Невероятният технологичен и медицински пробив е възможен след сложна операция на мускулите на реципиента, в които се имплантират няколко електрода. Благодарение на електродите мозъкът на човека може да изпраща сигнали към роботизираната протеза по същия начин както контролира истинска човешка ръка.

Снимка: YouTube / DARPA

Протезата се монтира на човека подобно на всички останали протези, но идва и с компютърен колан, което позволява тя да бъде използвана навсякъде.

Тъй като роботизираната протеза изпраща електрически импулси обратно към мозъка благодарение на електродите, това възстановява чувството за допир на реципиента. Това е изключително важно за фината моторика, тъй като човекът отново може да “усеща” различните типове повърхности и да знае каква сила да прилага.

При тестовете на новата протеза реципиентът е успял да извърши сложни задачи като да откъсва зрънца грозде без да ги мачка, да държи сурово яйце, да обели банан и дори е успял да си сложи брачната халка – просто движение, което обаче включва много действия на фината ни моторика.

До момента едва двама души са получили високотехнологичната протеза, но създателите се надяват тя да стане масово достъпна.