Ценни скулптури, изгубени през годините, бяха открити в изоставени сгради в Ямбол. Творбите са емблематични за града и след възстановяването им ще бъдат върнати в централната градска част. Вижте повече за спасените произведения на изкуството.

"Творецът е ямболски автор, казва се Димо Бояджиев. За съжаление той не е между живите, но в неговия творчески път успя да създаде доста елегантни работи. Тази скулптура е една от тях. Дълго време тя стоеше много убедително в централната градинка на Ямбол, близко до библиотеката", каза Петко Йорданов, директор на художествената галерия "Жорж Папазов" в Ямбол.

"Пластиката беше свалена непосредствено преди стартирането на ремонтните дейности на централната градинска площ. Многократно съм питал къде е, затова продължи толкова дълго тази издирвателна операция", допълни той.

"Открих я по пътя на логиката, задавах много въпроси на различни хора, които бяха свързани с домакинството на Община Ямбол. Творбата я открих тук, което се явява административната сграда на едно изоставено предприятие. Това в момента е база на община Ямбол, тук се съхраняват и други пластични творби, които бяха свалени. Точно това беше логиката, че трябва да е тук някъде", каза Йорданов.

"Другите две знаех къде се намират - там нямаше такава издирвателна акция. Те са на територията на Музея на бойната слава в един двор", допълва той.

"По инициатива на кмета г-н Ервански беше създадена комисия, която да преразгледа къде могат да бъдат позиционирани отново, защото както той каза, че гражданите питат за тях. След като приключи ремонтът на ул. "Раковска" да бъдат възстановени, ако е възможно на старите места", каза Енчо Керязов, зам.-кмет на Община Ямбол.

"Целта ни е да покажем уважение, към авторите, които са ги създали. Не бива да ги намираме в такова състояние, затова е важно да бъдат върнати в нашия град. Трябва леко препатиниране на тези три пластики и се надяваме още другия месец да бъдат върнати и поставени на местата, които сме определили в момента", допълни той.

Вижте какво още казаха двамата във видеото в Ladyzone.bg.