Сега е моментът да подготвим законодателството за случаи като кризата с коронавируса и опасността от пандемия. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин“ бившият социален министър Иван Нейков.

„Намерихме думата „карантина“ и казахме – ок, но това е нещо различно от ситуацията с коронавируса. В момента се изисква някой да е болен – осигуреният, негово дете или близък. Карантина без заболяване не е уредена в законодателството. Не е коректно спрямо работодателите и личните лекари“, коментира Нейков.

Той коментира и идеята отново да бъдат увеличени минималните пенсии – този път на 300 лв.

„Всички експерти в продължение на повече от 3 години казват: „Не пипайте по този начин пенсиите, ако искате да помогнем на хората, направете го чрез социално подпомагане, а не през пенсиите”, напомни Нейков.

По думите му по този начин се разрушава моделът, защото без значение какви осигуровки плащаш, получаваш някакво увеличение на пенсията. „Идват избори, дават ти 100 лева, утре още 100 лева, и целувай ръка, гласувай. Това е грешка, която ще има стратегически последици, помагайте на хората чрез социалното подпомагане и мотивирайте хората да си плащат осигуровките“, призова бившият социален министър.

Вижте повече във видеото!