„Нямаше нужда да се прави такъв проблем от това посещение и факта, че нямаше знаме на Северна Македония. Строго протоколно няма такова изискване и затова македонското искане няма основание. Няма провокация. Няма за какво да се извиним. Те продължават да използват една риторика, която е малко по-силна от нормалното говорене. Според мен не трябва да им обръщаме внимание. Това е измислен проблем“.

Това заяви в предаването „Тази сутрин“ бившият вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин.

„Все пак, когато се посещава официална институция, би могъл протоколът на президентската администрация да сложи македонското знаме. Но това, че няма не е някакво нарушение на правилата. Добрият домакин би могъл да го направи, но съвсем не е задължително“, допълни той. 

Заради липсващото македонско знаме на срещата между Румен Радев и Гордана Силяновска - Давкова властите в Скопие заявиха, че ще връчат протестна нота на българския посланик. 

В понеделник вечерта кореспондетът на bTV в Скопие съобщи, че посланикът на България в Северна Македония Желязко Радуков е отказал да получи протестната нота.

По думите на Ивайло Калфин отказът от получаване на протестна нота е прецедент и според него е съгласуван с външното ни министерство и дори на по-високо ниво.

 

„В крайна сметка нота е изявление на една държава по отношение на друга. Не можем да спрем РСМ да прави каквото и да било изявление, така че отказът да получим нота не значи, че не съществува такава реакция“, обясни той.

 

 

По думите му отношенията между новите власти в Скопие и България тръгват доста остро.

„Фактът, че има напрежение и че по този начин започват новите скопски власти не е добър знак. Има нова комисия, нова програма, разширяването ще бъде важна тема, но в крайна сметка тези неща не стават насила. Президентката и правителството на РСМ започнаха доста остро към България, ако някой търси да им отговорим с такива жестове – не е най-добрият начин. Имаме достатъчно добри аргументи, подписан договор и имаме много добра позиция“, посочи Калфин.

 

Обединението на Левицата

 

„Няма да ме видите в листите, спрях да се занимавам с политика преди няколко години. Гледам с голям интерес и известни очаквания тези действия за обединение в левицата, но има още много дълъг път да се измине. За да създадеш истинска сплотена политическа сила, тя трябва да се основава на идеология. Да видим доколко ще е лява“, коментира Ивайло Калфин.

По думите му най-силното влияние на Делян Пеевски е в институциите - съд и прокуратура.

„Когато една партия излезе от идеологическото си място и започнат вътрешнопартийни и личностни интереси, тя неизбежно стига до това положение, в което стигнаха БСП и ДПС. Очевидно над политическите причини започват да се появяват някакви по-важни – лични, корпоративни, кланови и т.н.“, добави бившият вицепремиер и министър на външните работи.